Stengt – vi monterer nye utstillinger!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: Stengt

Utstilling 2. etg. Per Adde – Fjellet tegnet seg mot himmelen 17. June - 24. Sep 2023 - Bomuldsfabriken Kunsthall

Foto: Øystein Amdam

Per Adde, Fjellet tegnet seg mot himmelen

17.juni – 24.september 2023, Bomuldsfabriken kunsthall  

Denne retrospektive minneutstillingen er den største visningen som hittil har funnet sted med en av Nord-Norges fremste kunstnere: Per Adde. Med denne utstillingen ønsker Bomuldsfabriken kunsthall å vise mangfoldet og utviklingen i Adde sitt kunstnerskap, fra tidlig 1950-tall og frem til hans død i 2020. Per Adde, født i Filipstad i Sverige, studerte ved Hovedskous malerskole i Göteborg og ved kunstakademiet i Stockholm mellom 1955-60.

Adde sitt kunstneriske virke tar utgangspunkt i nordområdene, og spesifikt fjellets fargenyanser og atmosfære. Han arbeidet i et ekspresjonistisk billedspråk hvor forholdet mellom former, farger og en dynamisk penselskrift skaper et spenningsfylt driv av bevegelse, energi og sjiktvise lag av billedrom. Komposisjonene vekker en dyp respekt for naturens energi, syklus og livskraft, enten det er en fortolkning av fjellets høstlige fargeprakt eller fremadstormende reinsdyrflokker som – med sine gevirer – skaper et særegent linjespill. Det eksisterer et kroppslig og sanselig nærvær til naturen i Adde sitt kunstnerskap, der organiseringen i flaten kan sammenlignes med rytmer, toner og intervaller i et musikkstykke.

Adde var gjennom hele sitt liv en forkjemper for naturvern og en viktig talsperson for samenes kultur og rettigheter. Han var sentral i kampen mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget og folkeaksjonen mot vannkraftutbyggingen i SaltfjellSvartisen–området. Ikke minst høstet han stor anerkjennelse for sitt kultur- og fagpolitiske arbeid gjennom grunnleggelsen av Kunstskolen i Kabelvåg og Svolvær kunstsenter. I 2006 fikk Adde tildelt kongens fortjenstmedalje i gull for sitt allsidige og livslange engasjement som utøvende kunstner, arbeid med miljø- og naturvern og kampen for samenes rettigheter.

I 2009 ble Adde Zetterquist kunstgalleri etablert ved Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark – to mil fra Erik Larsa-Tjønna i Graddis – hvor kunstnerne etablerte seg tidlig på 1960-tallet. Adde er representert i en rekke offentlige samlinger, som Det Norske Storting, Miljødepartementet, Nordnorsk kunstmuseum og H. M. Kongens samling. Utstillingen kunne aldri bli realisert uten det gode samarbeidet med Kajsa Zetterquist og Adde Zetterquist galleri. Vi er også takknemlige for at Fjellet tegnet seg mot himmelen vandrer videre til Samisk senter for samtidskunst i Karasjok.

Program for åpningen lørdag 17.juni kl.18:00, 2.etg Bomuldsfabriken kunsthall:
 Per Adde sin joik v/Georg Buljo
Velkommen v/ Åse Kamilla Spjelkavik Aslaksen, kurator og administrator
Hovedtale v/ Synnøve Persen, kunstner og forfatter
Ord og hilsen v/ Olav Eldøen, leder av venneforeningen til AZ kunstgalleri
Bestillingsverk ADDE ÁDDE – ADDE SEES
Georg Buljo – joik/vokal, gitar, elektronikk, perkusjon
Per Willy Aaserud – trompet, synth
Christian Svensson – trommer
Rudi Torjussen – trommer
Ove Nesheim – lyd
Varighet ca. 20 min

I forbindelse med åpningsutstillingen vil det være konsert med Mari Boine søndag 18.juni kl.13. Billetter vil bli sluppet mandag 12.juni på egen post på vår nettside.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks