Vi holder åpent tirsdag til søndag
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: 12:00 - 16:00

EIT FERDAMINNE 15. September - 14. Oct 2012 - ARTendal

 

Fra Dolly Parton til brunost

 

I 2002 overrasket Arne & Carlos den etablerte moteverdenen med sin nytenkning i forhold til bruk av stoffer, snitt, mønstre. Deres første kolleksjon feiret Dolly Parton som stilikon – det var kitsch og humor i skjønn forening. Paret minnes begynnelsen slik: ”Vi kjøpte kjøkkenrutete stoff på salg hos Domus på Fagernes, dro hjem til Tonsåsen og spilte Dolly Partons låt Coat of many colours”, og der startet det hele. Senere har det blitt kolleksjoner inspirert av så vel gamle bunadstradisjoner som fasinasjonen for origami og papirbretting.

 

Arne & Carlos har en egen evne til å bryte grenser og se et kreativt potensiale i nye utfordringer. I 2007 ble Arne & Carlos invitert av TINE meierier til å lage en promotering av TINEs folkekjære brunost. Resultatet ble brunostgenseren ”cheese attack”, inspirert av det gamle åttitallsspillet Space Invaders, kombinert med det estetiske uttrykket til den populære Marius-genseren. Duoen arbeidet frem en abstrahert versjon som egnet seg som mønster. Genseren tok de senere med seg til Paris. Der oppdaget sjefdesigner for det japanske motehuset Commes des Garçons, Rei Kawakubo, genseren. Dette ble starten på julekolleksjonen Crystal Journey. Arne & Carlos utviklet luer, skjerf, halser, vesker, votter, gensere og de første julekulene for motehuset, som ble solgt for 800 kroner stykket! Det var denne overprisingen som initierte de første tankene om å lage en bok der folk kunne strikke kulene selv.

 

Julekuler og Påske hele året
Boken ”Julekuler” ble lansert i 2010 og markerte starten på Arne & Carlos’ nye virke. Boken ble en suksess, og året etter gav de ut boken ”Strikkedukker” med grunnoppskrifter på dukke og flere klesplagg. I år kom ”Påske hele året” med oppskrifter på påskepynt. Med bøkene har Arne & Carlos bidratt til fornyet interesse for norsk mønster- og strikketradisjon, og de har reist Norge rundt med sine ”strikkeworkshops” til stor glede for både unge og eldre.

 

Arne Nerjordet og Carlos Zachrison møttes på Esmod moteskole i Oslo, der Arne var lærer. Det ga grunnlaget for et begynnende samarbeid. Arne Nerjordet, f.1963, vokste opp på familiegården i Gausdal utenfor Lillehammer. Carlos Zachrison er f. 1970 i São Paolo i Brasil, med spansk mor og svensk far. Carlos er i tillegg utdannet statsviter.

 
Utstillingen er produsert av DogA i samarbeid med Nasjonalmuseet.

 

For ytterligere informasjon om utstillingen:
http://vandreutstillinger.nasjonalmuseet.no/produksjon/arne-carlos-eit-ferdaminne

 

 


Arne & Carlos har de siste ti årene begeistret et bredt publikum, først med sine nytenkende kleskolleksjoner, senere med sine bøker og strikkeoppskrifter. I utstillingen blir publikum presentert for syv tablåer som gir innblikk i Arne & Carlos' inspirasjonskilder, fra starten i 2002 og frem til i dag. Arne & Carlos forteller selv om sin kreative prosess i en film spesielt laget for utstillingen. Og sist men ikke minst bestillingsverket; Arne & Carlos har nemlig fått i oppdrag å strikke deler av kongefamilien til utstillingen.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks