Vi holder åpent tirsdag til søndag
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: 12:00 - 16:00

DAG UT OG DAG INN 17. October - 04. Nov 2011 - ARTendal

 

Da kunstnere ved midten av 1800-tallet fikk øynene opp for å fremstille virkeligheten på en sannferdig måte, realistisk, var det det hverdagslige mange av dem søkte mot. Nettopp fordi hverdagen skilte seg fra de store hendelsene i livet som dåp, bryllup og begravelse som kunstnerne før dem hadde vært opptatt av å skildre. I hverdagen til folk fant de alt det de oppfattet som det vanlige og normale. Da gikk folk i sine vanlige klær. Det var da man hadde sine rutiner. Det var i hverdagen folk arbeidet hardt, og det var i hverdagen man ofte så virkelighetens usminkete og stygge sider. Siden dette har kunstnere opp igjennom vært opptatt av det hverdagslige på ulike måter, selv kunstnere den dag i dag tar for seg dette.

 

Denne vandreutstillingen viser hvordan ulike kunstnere forholder seg til det hverdagslige, enten det er gjennom det daglige arbeidet, det rutinepregete, det kjedelige, eller man ser på hverdagen med et skråblikk og ser at midt inni det normale fins det mange variasjoner, skjevheter og rare ting. Enkelte bruker også det hverdagslige, eller ting fra hverdagen i kunsten sin nettopp fordi det går på tvers av forventningen om at kunst skal være noe uvanlig, spesielt og ekstra verdifullt. Kunst kan også vise oss det som er vanlig og være en del av vår virkelighet, ikke bare adskilt som noe sært og spesielt.

 

Med verk av blant andre Alfred Andersen, Kurt Johannessen, Morten Viskum, Jorunn Irene Hanstvedt, Konrad Mehus, Mikkel McAlinden m. fl.

 

 


Mange tenker på dette med kunst som noe spesielt, noe som skiller seg litt fra andre ting,noe som noen har laget som er ment å skulle være annerledes, som skal få oss til å tenke over et tema eller se virkeligheten på en litt annen måte enn det vi er vant til. I mange tilfeller er det nettopp det kunst er, men på en annen side er mange kunstnere også opptatt av at kunsten skal si sannheten og vise verden slik den er – rett fram, usminket og ekte. Vandreutstilling produsert av Sørlandets Kunstmuseum som en del av Den Kulturelle Skolesekken, Aust-Agder bibliotek og kulturformidling.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks