Stengt – vi monterer nye utstillinger!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: 12:00 - 16:00

DESIGN ASTRI HOLTHE 17. October - 17. Nov 2013 - ARTendal

 

 

Bak suksessen sto Astri Holthe og hennes mann Gerhard Holthe. Med solid forankring i de gamle håndverkstradisjonene, bygget Astri som eksperimentator, designer og idéskaper, og Gerhard som teknisk og forretningsmessig leder, etterhvert opp et effektivt produksjonsapparat.

 

Det interessante er å skape – det interessante er når produksjonen ruller.

(Astri Holthe til Sørlandske Tidende fredag 8. februar 1974.)

 

Astri Holthe var datter av gullsmed og urmaker Emil Ager-Wick. Hun gikk selv i gullsmedlære. Astri hadde en fantastisk drivkraft og energi. Hun begynte i det små med smykker etter egne tegninger; først i enkle lokaler i Hylleveien. Her ble det trillet glassperler håndsmeltet fra glasstaver.

 

Firmaet registrerte hun i 1943. Astri var designeren og fabrikkeieren. På den tiden var det nesten ikke smykker å få kjøpt; kvinnene hungret etter noe å pynte seg med. Hun designet og laget alle modellene selv. Rett etter krigen var det vanskelig å skaffe nok materialer, men Astri reiste ut i verden for å studere andre, nye og bedre fremstillingsmetoder og finne nye kilder til materialer. Ideene og de nye materialene tok hun med tilbake og driften ekspanderte i høyt tempo.

 

I 1949 var første byggetrinn ferdig i Barbudalen. I tillegg til produksjon av smykker ble det produsert pokaler, lysestaker, vaser m.m. I 1954 sto byggetrinn to ferdig. Videre ble fabrikken utvidet i 1967 og man kunne satse for fullt på eksport. I 1969 hadde fabrikken arbeid til 90 -100 personer, kontor lagerpersonell og selgere inkludert. Fabrikken hadde også eget fotballag. I 1973 kom 4. byggetrinn og etter hvert ble produksjonen utvidet med sølv- og gullsmykker.

 

Omsetningen i 1973 var 11,2 mill kr. Eksporten var 22 % (ca 2,5 mill kr). Viktigst var USA som importerte nær halvparten av dette. Resten ble eksportert bl.a. til Finland, Frankrike, England, Sverige, Danmark og Venezuela. Her hjemme reiste 6 selgere til enhver tid land og strand rundt.

 

To ganger i året ble en ny kolleksjon presentert; vår/sommer og høst/vinter. I 1965 talte kolleksjonen 12 000 modeller; alle designet av Astri Holthe.

 

Hennes design fulgte motebildet. Stilen var moderne samtidig som hun lot seg inspirere av norsk eldre tinn- og smykketradisjon i form av “gamle” brosjer, knapper, begere og pokaler.

 

 


Utstillingen viser motesmykker i tre og tinn av designeren ASTRI HOLTHE (1917-1998). Utstillingen er et gjensyn med noe av 60-tallets smykkedesign fra det som var en internasjonal suksess og landets ledende produsent av motesmykker: A. HOLTHE A/S i Barbudalen.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks