Velkommen!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: 12:00 - 16:00

EXPLORER / Olle Schmidt 02. June - 17. Jul 2016 - ARTendal

 

 

 

For Olle Schmidt er fargen og maleriet selv det viktigste. Maleriet kan lage koblinger til både livet og naturen. Ulike tider flettes sammen i en historie med mange lag. Kunstnerens egne referanser mikses med en blanding av tegneseriefigurer, kunsthistorie, natur, arkitektur, foto-/filmsampling og framfor alt maleri. Alt i en surrealistisk blanding. Maleriene forteller ikke hva det handler om, men hvordan man maler det. Han vil absolutt ikke at det skal bli for vakkert eller dekorativt. Schmidt strever etter at det maleriske og fortellende skal nærme seg og trigge hverandre. Maleriet skal ha et større potensial enn hans egne eller andres forklaringer.

 

Ved første øyekast ser det ut som om bildene inneholder mennesker i landskapsmiljøer. Men hva er den egentlige fortellingen? Kanskje finnes det en historie der! Betrakteren vil oppleve at historien bygger seg selv ut i fra mange muligheter.

 

Schmidt jobber ofte på samme måte som en scenograf og organiserer bildene som scenografiske arenaer. Deretter entrer figurer og skikkelser scenen og spillet er i gang. Oppkledde eller avkledde og godmodige prøver de å spille ut det rette kortet. Han skaper en scene i bildene der han slipper figurene inn. Han søker etter en følelse av aktivitet. Figurene er ofte personer i drift som ikke har kontroll over tilværelsen; skyer som ikke ser ut som skyer og trær som har glemt hvilken art de tilhører. Personene tviler selv på hva de gjør i bildene.

 

Schmidt forsøker å være lydhør både mot innholdet og fargene. Det mørke og det humoristiske flettes sammen i bildene. Humoren er ikke tilsiktet; det er en ren bieffekt, som oftest en varm humor som toner det mørke ned.

 

Olle Schmidt (f. 1960) har en lang rekke separat- og gruppeutstillinger siden 1989 på sin liste. Han har mottatt flere stipender og er innkjøpt offentlig, bl.a. til Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum og Statens konstråd.

 

 


Vi har gleden av å presentere den svenske maleren Olle Schmidt for vårt publikum. Det er første gang han stiller ut i Norge. Vi møtte Schmidt i Linköping i forbindelse med Mari Slaattelid og Leonard Rickhards utstilling der i 2015. Etter et innblikk i hans omfattende maleriske univers var veien kort til en invitasjon til å stille ut i Arendal. Vi ser frem til denne utstillingen som er sommersesongens første i ARTendal.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks