Mine kinafortellinger – Irene Nordli

17. November - 16. Dec 2018 - ARTendal

Velkommen til årets siste utstilling på ARTendal med porselen av Irene Nordli. Tittelen på utstillingen er «Mine Kinafortellinger» og består av blåhvite porselensarbeider som hun har laget i Kina, Porsgrunn og Kunsthøgskolen i Oslo i 2017-2018. Hun tar utgangspunkt i klassiske kinesiske motiver som er malt med kobolt under glasur, men bearbeider og lager sine egne versjoner av dem i et forsøk på å tilnærme seg noe hun ikke forstår eller er en del av. Utstillingen åpner lørdag 17. november kl 13 og vises til og med søndag 16. desember. Åpent fr–sø kl 12–16.

 

 

 

Nordli undersøker balansen mellom det sentimentale og det groteske, det lyse og mørke, det gode og onde, form og antiform, historie og nåtid. Arbeidene er både to- og tredimensjonale.

 

Selv om det trekkes linjer til porselenets historiske brukskunsttradisjon, er det lite som minner om den tradisjonelle blåhvite tradisjonen. Vi kjenner denne opprinnelig fra Kina, der man har laget porselen siden det 7. århundre. Under Ming-dynastiet (1368–1644) ble kinesisk porselen en viktig eksportvare og vi må helt opp på begynnelsen av 1700-tallet før europeerne selv klarte å fremstille ekte porselen, eller det hvite gullet. Porselen brennes ved svært høy temperatur, og kobolt var det eneste pigmentet som tålte den høye varmen. Kobolt var vanskelig å utvinne, men Blaafarveværket i Modum produserte i en periode på 1800-tallet 80 % av verdens koboltforbruk.

 

Irene Nordli (1967) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og har deltatt på en rekke utstillinger både i Norge og internasjonalt. Hun har utført flere store offentlige oppdrag, underviser på Kunsthøyskolen i Oslo, mottatt en rekke stipend og utmerkelser inkludert Kunsthåndverksprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) i 2017.

 

 

Design og utvikling: Innoventi