Velkommen!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: 12:00 - 16:00

MINE KINAFORTELLINGER – Irene Nordli 17. November - 16. Dec 2018 - ARTendal

 

 

 

 

Oppdagelsen av porselen kommer opprinnelig fra Kina, der man har laget porselen siden det 7. århundre. Under Ming-dynastiet (1368–1644) ble kinesisk porselen en viktig eksportvare og vi må helt opp på begynnelsen av 1700-tallet før europeerne selv klarte å fremstille ekte porselen, eller det hvite gullet. Porselen brennes ved svært høy temperatur, og kobolt var det eneste pigmentet som tålte den høye varmen. Kobolt var vanskelig å utvinne, men Blaafarveværket i Modum produserte i en periode på 1800-tallet 80 % av verdens koboltforbruk.

 

Porselenet har tatt meg på reise til Kina og Jingdezhen – først i 2011 og så i 2017. Jingdezhen er en svært viktig historisk porselensby og har i snart tusen år vært et viktig senter for kinesisk porselenshistorie. I fjor var jeg der som gjestekunstner og tok timer hos Huan Fei. Han er en kinesisk mester i «blue and white painting» – å male kobolt på porselen under glasur. Jeg lærte meg å holde den kinesiske penselen og hvordan jeg skulle påføre kobolt på porselenet. Jeg kombinerte denne teknikken med ferdige dekaler (overføringsbilder) som jeg klippet opp, dekomponerte og satt sammen på nye måter. Alt dette i et forsøk på å trenge inn i den kinesiske porselenshistorien. Gjennom å sette meg inn i teknikkene og motivene som har vært brukt gjennom de ulike dynastiene og fram til i dag prøver jeg å forstå historien på min måte. Resultatet er egne fragmenterte tolkninger og nye fortellinger fra mitt eget ståsted i et komplisert og stort Kina.

 

I tillegg til arbeidene jeg lagde i Kina vil jeg på utstillingen i ARTendal vise en serie fat som jeg har laget på Porsgrunds Porselænsfabrik og en del skulpturelle arbeider laget på eget verksted, en fortsettelse og del av Mine Kinafortellinger.

 

Irene Nordli (1967) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og har deltatt på en rekke utstillinger både i Norge og internasjonalt. Hun har utført flere store offentlige oppdrag, underviser på Kunsthøyskolen i Oslo og har mottatt en rekke stipend og utmerkelser inkludert Kunsthåndverksprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) i 2017.

 

 


Velkommen til årets siste utstilling i ARTendal med verk av Irene Nordli. Tittelen på utstillingen er Mine Kinafortellinger og består av blåhvite porselensarbeider som hun har laget i Kina, på Porsgrunds Porselænsfabrik og på Kunsthøgskolen i Oslo i 2017–2018. Hun tar utgangspunkt i klassiske kinesiske motiver som hun manipulerer ved bruk av tradisjonelle overføringsbilder og malt koboltdekor. Nordli lager sine egne versjoner av dem i et forsøk på å tilnærme seg noe hun ikke forstår eller er en del av. Utstillingen åpner lørdag 17. november kl 13 og vises til og med søndag 16. desember. Åpent fr–sø kl 12–16.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks