Stengt – vi monterer nye utstillinger!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: Stengt

MUHYEONG – John Skognes 03. March - 10. Apr 2016 - ARTendal

 

 

 

Dagens keramikk har forlengst vunnet innpass i kunstverdenen og blitt anerkjent på linje med andre kunstformer. John Skognes viderefører en lang, krevende og stolt tradisjon innen keramikken. Han dreier former som han vedfyrer i en stor utendørs keramikkovn. Det urgamle materialet formes med hendene og løftes videre av flammenes varme opp til 1300 grader før det kjøles og åpenbarer seg som store krukker og teboller. Dette møtet mellom flammer og de forskjellige leiretypene kombinert med alt det uforutsigbare som skjer inni ovnen under en brenning, gir de vareste fargenyanser uten bruk av glasur. Det krever en årelang erfaring å mestre dette.

 

John Skognes er en av få stayere innen faget som har arbeidet med det samme grunnleggende håndverket siden 70-tallet. I tillegg har han en unik teft og sikkerhet i sine kunstneriske valg. Han har vært tro mot prosess og materiale, og har gjennom årenes løp i tillegg utviklet de små variablene sakte men sikkert. Gjenstandene er holdt i en nøktern og tradisjonell fargeskala. De utstråler harmoni på en overbevisende måte. Skognes er inspirert av østens keramikk og da spesielt Japan og Korea. Men resultatene er selvstendige objekter som er løftet fram av en erfaren kunstner og med ved og luft fra Nissedal.

 

Vi er stolte av å kunne presentere hans keramikk i en vakker og stillfarende utstilling i Bomuldsfabrikens regi. Vi viser nye verk, store krukker og teboller, fra årets første brenning. Utstillingen bærer tittelen MUHYEONG – det som ikke er fysisk – det immaterielle.  I tillegg vises fotografier fra verkstedet tatt av den anerkjente fotografen Guri Dahl.

 

John Skognes er utdannet med Diplomeksamen i keramikk (1981) ved det som den gang hette Bergen Kunsthåndverkskole. Han har deltatt på en rekke juryerte utstillinger både i inn- og utland. Han er innkjøpt til samlinger i Pakistan, Sør Korea, Utenriksdepartementet, Sørlandets kunstmuseum, Nasjonalmuseet, KODE/Vestlandske kunstindustrimuseum, Kunstmuseene i Trondheim/Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Kulturrådet. Skognes fikk Statens seniorstipend for kunstnere i år. Han driver eget verksted på Fjone i Nissedal kommune.

 

I forbindelse med en utstilling i Bomuldsfabriken Kunsthall i 2003 skrev Erlend G. Høyersten (nåværende direktør på AroS i Århus) i tidsskriftet Kunsthåndverk: (…) Materialet er brukt på en rekke ulike måter, fra tradisjonelle teknikker til arbeider som like gjerne kunne ha tilhørt andre deler av kunstarenaen. (…) Men det er under ett en visuell sterk utstilling. I en større sammenheng, eller i konkurranse med større arbeider hadde denne type gjenstander lett blitt usynlige. Derfor skal kunsthallen berømmes for det utstillingsgrep de har foretatt. Og John Skognes skal berømmes for å skape gjenstander som avføder visuell fryd og danner kontraster til våre dagers ensformige gjenstandsverden.

 

I forbindelse med åpningen vil det også bli overrekkelse av Aust Agder fylkeskommunes kunsternstipend for 2015. Dette er et stipend som gis unge, lovende kunstnere med tilhørighet til fylket.


Vi presenterer teboller og krukker av keramikeren John Skognes i ARTendal t.o.m. søndag 10. april. Åpent fredag - søndag kl 12 - 16

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks