Velkommen!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: 12:00 - 16:00

Nattstudier – Annette Kierulf 27. August - 27. Sep 2020 - ARTendal

 


Torsdag 27. august har vi gleden av å åpne utstilling med et utvalg tegninger fra serien Nattstudier av Annette Kierulf på ARTendal. Hun begynte å tegne serien en natt hun hadde vanskeligheter med å få sove.

De søvnløse nettene varte over en lengre periode. Når hun innså at hun ikke kom til å få sove, stod hun opp for å lese eller lage små tegninger. Å sitte oppe om natten og se ut av vinduet har en egen melankoli; en og annen bil passerer, en forhutlet sjel går forbi. For å sove bedre gikk hun lange turer, og tegnet deretter hus og landskap hun hadde sett samme kveld. Hun sier selv at «Søvnløsheten og trettheten gjorde at jeg så alt rundt meg i et slags melankolsk skyggelys.»

Husene på tegningene er typiske norske bygdehus. I stedet for å fremheve det idylliske og trygge som ofte er assosiert med å bo på landet, gir disse husene også en følelse av forlatthet – det er få tegn på menneskelig nærvær og aktivitet. Kierulf interesser seg for denne dobbeltheten; landskapet og arkitekturen som er kjent, men som likevel er underlig på samme tid, med et snev av uhygge. Tegningene er laget med fargeblyanter på sort papir.
Annette Kierulf (f. 1964, Oslo) er en allsidig kunster som arbeider med tresnitt, tegning, skulptur og artist books, gjerne med tema knyttet til sted, språk, økonomi og økologi. Hun bor på Radøy i Nordhordaland og jobber som professor på Kunstakademiet ved UiB.
Hun er utdannet fra Vestlandets Kunstakademi i 1992 og har hatt høy aktivitet gjennom 90-tallet og frem til i dag, med blant annet bokutgivelser, kunst i offentlig rom og galleridrift. Av senere utstillinger kan hun vise til Great North Museum Hancock, Newcastle upon Tyne (2016), Avtrykk, fem århundrer med tresnitt, Nasjonalmuseet, Oslo (2015), Words and Images Drink the Same Wine, After the Butcher, Berlin (2015), Unblinking, Futura Projects, Praha (2015), Re-Cognition, Centro Cultural de Correiros, Rio De Janeiro (2015), Brannon, Büttner, Kierulf, Kierulf, Kilpper, Bergen Kunsthall (2012). Hun hadde også over en lengre periode et samarbeidsprosjekt med sin søster Caroline, der de viste duo-utstillinger ved blant annet Northern Print, Newcastle (2016), Galleri F15, Moss (2015), Hordaland Kunstsenter, Bergen (2013) og Kunstnerforbundet, Oslo (2012).

Hun har vært konsulent i KORO og rådgiver for kunstprosjektet til Nasjonale Turistveger samt redaktør for Kunstjournalen B-post. Hun har også kuratert flere utstillinger, blant annet Local Connection på Kunstlerhaus Bethanien, Berlin 2004, Vestlandsutstillingen 2005 og Momentum - nordisk festival for samtidskunst i 2006. Fra 1999 til 2007 drev hun galleriet By the Way i Bergen.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks