Stengt – vi monterer nye utstillinger!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: Stengt

FRA NATUREN 25. June - 02. Aug 2015 - ARTendal

 

 

 

Akvarellene insisterer på en skjerpet oppmerksomhet for omgivelsene. Naturstudiet er solid forankret i kunsthistorien, som motiv, men også som del av den kunstneriske skolering og generell dannelsesprosess. Med Albrecht Dürer som den store premissleverandøren både når det gjelder kunstnerisk presisjon, refleksjon og som innsanker av motiver. Kunsthistorien spiller en rolle i Thorbjørn Sørensens kunstnerskap, slik kunsthistoriker og kurator Maaretta Jaukkuri (tidligere intendant ved Kunstnernes Hus) skriver i essayet med tittelen Observing the observers:

 

The themes of his works may be classical and could be regarded as a continuation of the core tradition of painting, but his approach to them is very much his own. Formally, Sørensen keeps to the traditions of painting, while attempting to see how these traditions resonate with our contemporary life and its specific visual quality.

 

Thorbjørn Sørensen har siden han gikk ut fra Kunstakademiet i Oslo i 1991 arbeidet med ulike retninger innenfor maleriet, eksempelvis med fotorealistiske landskapsbilder, akvareller av fugler og abstrakte stripebilder. Sørensen er representert ved en rekke offentlige og private samlinger i Norge og Norden. Nasjonalmuseet, Astrup Fearnely Museet for Moderne Kunst, Telenor Kunstsamling, Nordea Kunstsamling, Hydro Kunstsamling, SatoilHydros kunstsamling, Statens Konstråd (SE).

 

 


Åpent ti - sø kl 12 - 16
Thorbjørn Sørensen (f. 1961) viser en serie akvareller med tittelen "Fra naturen". Akvarellene viser fragmenter av natur: en jordhaug, en kvist, gresstuster, et blad etc. Arbeidene bunner i en interesse for naturstudier og et ønsket om å male små, ubetydelige vekster. Bildene er ikke malt på stedet, i naturen, men i studio. Vekstene er rykket opp av jorda, fraktet inn i atelieret og malt som små stilleben av natur. Jordhaugene danner utgangspunkt for undring over natur, tilblivelse, hierarki, kunst og vitenskap. Motivene er hentet fra kunstnerens nærmiljø og området rundt hans atelier på Ensjø i Oslo. Prosjektet bunner i en interesse for det som til enhver tid befinner seg rundt oss, som vi ofte overser. I botaniske illustrasjoner vises gjerne røttene, men Thorbjørn Sørensen vier selve jordklumpen, det underjordiske, oppmerksomhet. Jordbunnen er allerede innskrevet i norsk kunsthistorie gjennom Jakob Weidemanns bilder. Thorbjørn Sørensens jordklumper og vekster forholder seg til en mer urban virkelighet. Dette er vekster som trenger seg frem i byen. Slik kan de få oss til å titte ned når vi passerer torget i Arendal. I byen planlegges det grønne av landskapsarkitektene, Thorbjørn Sørensens vekster hører gjerne ikke med til disse planene.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks