Stengt – vi monterer nye utstillinger!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: Stengt

Utstilling 3. etasje: Arendal – en arkitekturhistorisk vandring 14. October - 15. Jan 2024 - Bomuldsfabriken Kunsthall

Det er en glede for Bomuldsfabriken å markere Arendal sitt 300-årsjubileum med et historisk tilbakeblikk på Fred. Terkelsen (1887-1946) sine mange skildringer av bymiljøet i Arendal. Sammen med malerne Julius Smith, William Andersen, Knud Haaning, Ants Lepson og Ole Aagesen blir han regnet som en av Arendalsmalerne.

I anledning utstillingen publiserer BOKSTUDIO ved Kristin Bae Mysen, i samarbeid med Bomuldsfabriken, boken «Arendalshistorie gjennom kunstnerens blikk» der bildene til Terkelsen knyttes til Arendal sin historie.

Christian Fredrik Terkelsen var bosatt på Tyholmen i Arendal, og er kjent for sine mange skildringer av byens torg, pittoreske trearkitektur og kanaler. Kanalene skapte en særegen atmosfære i Arendal, som også ble beskrevet som «Nordens Venezia». Terkelsen malte ofte scener fra vinteren hvor gatene er dekt av snø. Trehusarkitekturen er detaljrikt gjengitt i skinnet fra de vakre gasslyktene i smijern, som prydet bybildet. Kanalene, torgene og bryggene med ulike skip og småbåter, samt den vakre Trefoldighetskirken som ruver mot himmelen, er gjentagende motiv som skildres med et stort hjerte for byen. 

Terkelsen fikk sin utdannelsen fra Tegneskolen i København og Kunstakademiet i Christiania. Han var ved flere anledninger presentert ved Høstutstillingen.

I 1977 arrangerte Arendal kunstforening, i samarbeid med Aust-Agder-Museet, en minneutstilling med 100 malerier og 20 tegninger som viste bredden i hans produksjon. Bomuldsfabriken tar opp tråden derfra, og i samarbeid med Kristin Bae Mysen, belyses motivene gjennom et kultur- og arkitekturhistorisk perspektiv. Terkelsen skildret hvordan Arendal så ut fra slutten av 1800-tallet frem til 1940-tallet.

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks