FREIHEIT
Bomuldsfabriken kunsthall 25. Juni – 2. Oktober 2022
Lars Ø Ramberg viser en omfattende separatutstilling på Bomuldsfabriken kunsthall. Han er utdannet på Statens Kunstakademi i Oslo og har siden 1998 bodd og arbeidet i Berlin. Ramberg er en av Norges fremste internasjonale kunstnere og er representert i offentlige samlinger og museer over hele verden. Ramberg er kjent for sine kritiske og kontekstuelle installasjoner og arbeider stedspesifikt i det offentlige rom med prosjekter det tar flere år å realisere. Han arbeider i en konseptuell tradisjon og stiller filosofiske spørsmål til aktuelle politiske og kontroversielle temaer.
Ramberg fikk internasjonal anerkjennelse da han i 2005 viste installasjonen PALAST DES ZWEIFELS (Tvilens Palass) på taket av Palast der Republik, skallet av DDRs Folkekammer. Selv om Rambergs installasjon (som det tok ti år å fullføre) ble revet med bygningen i 2006–2008, fremstår den i dagens politiske bilde og offentlige ordskifte (hvor tvilen er gitt et marginalisert rom) med en fornyet aktualitet.
I 2003 vant Ramberg konkurransen om utsmykningen foran Eidsvollsbygningen med verket Liberté . Det stiller spørsmål ved den norske konstitusjonen som en kopi av den franske. Verket består av tre helautomatiske utetoaletter fra JCDecaux malt i rødt, hvitt og blått. I 2006 var Ramberg den norske representanten på Saô Paulo Biennalen og i 2007 ble Liberté Norges bidrag til Veneziabiennalen.
FREIHEIT viser verk fra midten av 2000-tallet frem til i dag og inneholder nye arbeider som kunstneren ikke har presentert tidligere. Blant sentrale installasjoner er: TIL UNGDOMMEN – 469 talestoler, en installasjon som er en hyllest til ytringsfriheten, demokratiske verdier og betydningen av å vise politisk mot. Hvert objekt er tiltenkt de overlevende på Utøya og har et innbrent ord som berører tanker om humanismens plass i ethvert demokrati og betydningen av individets stemme og deltagelse i samfunnsdebatten. Installasjonen oppfordrer enhver besøkende til å ta ordet i utformingen av fremtidens verdier.
Et annet sentralt verk er: FREMDGEHEN som analyserer og kontekstualiserer det norske justismordet begått mot de norske såkalte tyskertøsene som ble deportert til Berlin i 1946. Den norske eksilregjeringen satte i gang massearrestasjoner av jenter som hadde hatt et forhold til tyske soldater. Mens disse satt i fangeleirer etter krigens slutt arbeidet regjeringen for å forandre loven slik at de kunne fratas statsborgerskapet og deporteres til Tyskland.
Ramberg er presentert i en rekke norske offentlige samlinger, deriblant: Trondheim kunstmuseum, Haugar Kunstmuseum og Nasjonalmuseet. I 2019 fikk han stor oppmerksomhet med installasjonen BRAINSTORM i de nye Deichmanske bibliotek i Oslo. For tiden er kunstneren involvert i et byutviklingsprosjekt ØKERN hvor målet er å integrere kunstnerisk kompetanse som en sentral verdi i byplanleggingen.
Design og utvikling: Innoventi