Stengt – vi monterer nye utstillinger!
Bomuldsfabriken Kunsthall og Kunstarena gruvene: Stengt

SVART HVITT 19. March - 30. Apr 2016 - Bomuldsfabriken Kunsthall

 

 

1-16_Kritikk_fvn_05-04-16

 

Verksliste_1-16

 

Ved å fremstille objekter uten farger, trer både kontur og detaljer tydeligere frem. På samme måte som i fotografi, blir svart hvitt et filter man ser verden gjennom. Ved hjelp av kontraster forenkles verden nesten som i eventyrene; den blir delt inn i lys og mørke, indre og ytre, godt og ondt, kultur og natur. Samtidig som filteret kan virke som en forenkling av verden, gir det plass for fantasi og tolkning i rommet som oppstår mellom kontrastene.

 

Perspektivene i utstillingen strekker seg fra observatorier som står som kjølige betraktere av verdensrommet, til nærbilder av mennesker, dyr og andre organiske motiver. Den figurative fremstillingen gjør at vi som betraktere lett kan se hva som er på bildet, men på samme måte som filmmusikk kan farge oppfattelsen vår av hva som egentlig skjer i en filmscene, har de fem kunstnerne benyttet seg av ulike elementer i tegningene sine som vil gi mange følelsen av at det er kontraster mellom det man ved første øyekast ser og følelsen det vekker i en. Noen av kunstnerne vender blikket vårt utover mot verden, mens andre retter blikket vårt innover mot oss selv. Ytre og indre lys og mørke samsvarer ikke nødvendigvis, og det blomstrende motivet er kanskje ikke alltid det mest romantiske når det kommer til stykket? Slik henspiller tittelen SVART HVITT ikke bare på fargene – eller fraværet av dem -, men også på kontrastene i det menneskelige sinnet.

 

I likhet med tematikken spenner teknikken over et bredt spekter, fra blyantteknikk med alt fra lange, dvelende månestråler til presise nålestikk, til kulltegninger som starter med å sverte hele papiret og deretter ”fremkalle” et bilde av verden gjennom å gni bort det svarte og blottlegge den hvite papiroverflaten.

 

 

Design: Innoventi | Utvikling:Frameworks