Kunstnerpresentasjon 3. desember: Anette Rosenberg

Søndag 3. desember, kl. 13:00-14:00

Varmt velkommen til årets siste kunstnerpresentasjon!

Kunstnerskapet til Anette Rosenberg undersøker fortrengningen av klimatrusselen, og hvordan paradoksale handlingeroppstår i forsøk på å skape etisk balanse.

Med en viss ironi spiller kunstneren på forbruk og forfengelighet. Hun etterstreber å bruke overskuddsmaterialer og naturmaterialer i sine verk.

En del av arbeidene er remonteringer, rekonstruksjoner og gjenoppbygginger av eksisterende,
ødelagte fragmenter. De representerer et underliggende ønske om å sette sammen verden igjen.

I presentasjonen vil kunstneren beskrive hvordan konseptene, sammen med materialene hun bruker
er med på å danne premissene for teknikk og formuttrykk og om prosessen i noen av verkene.


Familiesøndag 19. nov.: Fred. Terkelsen / Arendal – en arkitekturhistorisk vandring

Søndag 19. november er det familieverksted på Bomuldsfabriken kunsthall.

Vi starter kl. 13.00 med en liten omvisning i utstillingen Fred. Terkelsen, Arendal – en arkitekturhistorisk vandring, før vi går videre til verkstedet i 3. etasje.

Utstillingen viser malerier av den lokale kunstneren Terkelsen (1887-1946). Han skildret Arendals særegne atomsfære i stemningsfull naturalisme, gjennom varm og ekte kjærlighet til hjembyen. Med inspirasjon fra utstillingen skal vi jobbe med tørrpastell og tegne «hjemstedmalerier».

Drop-in på verkstedet i tidsrommet 13.30-16.00.

Inngang Bomuldsfabriken kunsthall koster nå kr. 90,- for voksen og honnør/student kr. 45,-. Barn gratis inngang. Omvisning og verksted inngår i inngangsbilletten.

Opplegget er tilrettelagt for alle aldre. Barn må komme i følge med voksne. Store og små er hjertelig velkommen!


Hjelp! Barna har planleggingsdag: Kunstverksted på Bomuldsfabriken

Hvert år feires FN-dagen den 24. oktober verden over. I 2023 er det 75 år siden FNs verdenserklæring for menneskerettigheter ble vedtatt. Dagen markerer vi med et kunstverksted på Bomuldsfabriken.

Samtidig er dette dagen da alle lærere er sendt på lærerstevne, noe som betyr at barna har fri. Da kommer Bomuldsfabriken til redningen!

Vi trykker med maling og former på tekstil og lager FN-vimpler. Formene vi trykker med har vi hentet fra det grafiske uttrykket i FN-målene. Vimplene skal brukes på kulturhuset eller biblioteket på FN-dagen.

Utgangspunktet vårt er disse bærekraftmålene:

1: Utrydde fattigdom
5: Likestilling mellom kjønnene
10: Mindre ulikhet
11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn
15: Livet på land

Gratis inngang for små og store!

Vi arrangerer forresten samme opplegg på Arendal bibliotek litt tidligere på dagen – kl. 10:30-13:00

Velkommen skal dere være!


Velkommen til foredrag om arendalgruvenes historie søndag 22. okt. kl. 13:00

Velkommen til foredrag om Arendalsgruvene førstkommende søndag! Foredraget er ved historiker Gunnar Molden.

Arendal har en omfattende og interessant gruvehistorie – som har vesentlig betydning for utviklingen av distriktet. Gruvedriften foregikk fra ca. 1585 til 1975.

Arendalsfeltet, som strekker seg fra Fevik til Tvedestrand, var spesielt kjent for sine forekomster av jernmalm og skarn-mineraler. Mesteparten av gruvene i dette feltet lå i Arendal kommune.

Jernmalmen fra Arendalsfeltet var av spesielt god kvalitet, og var ettertraktet som råvare til de viktigste jernverkene i Norge. Ca. 2/3 av jernmalmen til jernverkene kom fra Arendalsfeltet.

Driften var så omfattende at den hadde nasjonal betydning, og den satte sitt preg på lokalsamfunnet. Gruvevirksomheten medførte både økonomiske og kulturelle ringvirkninger av mange slag, gruvearbeid, malmfart og overgang til pengehusholdning i bygdene rundt Arendal.

Historiker Gunnar Molden vil fortelle mer om gruvehistorien søndag 22. oktober kl. 13:00-14:00.

Billetter: Kr 90,- / 45,- honnør/student (gjelder også utstillingene)

Arr. Kulturnettverket/Bomuldsfabriken kunsthall


Utstilling 3. etasje: Arendal – en arkitekturhistorisk vandring

Det er en glede for Bomuldsfabriken å markere Arendal sitt 300-årsjubileum med et historisk tilbakeblikk på Fred. Terkelsen (1887-1946) sine mange skildringer av bymiljøet i Arendal. Sammen med malerne Julius Smith, William Andersen, Knud Haaning, Ants Lepson og Ole Aagesen blir han regnet som en av Arendalsmalerne.

I anledning utstillingen publiserer BOKSTUDIO ved Kristin Bae Mysen, i samarbeid med Bomuldsfabriken, boken «Arendalshistorie gjennom kunstnerens blikk» der bildene til Terkelsen knyttes til Arendal sin historie.

Christian Fredrik Terkelsen var bosatt på Tyholmen i Arendal, og er kjent for sine mange skildringer av byens torg, pittoreske trearkitektur og kanaler. Kanalene skapte en særegen atmosfære i Arendal, som også ble beskrevet som «Nordens Venezia». Terkelsen malte ofte scener fra vinteren hvor gatene er dekt av snø. Trehusarkitekturen er detaljrikt gjengitt i skinnet fra de vakre gasslyktene i smijern, som prydet bybildet. Kanalene, torgene og bryggene med ulike skip og småbåter, samt den vakre Trefoldighetskirken som ruver mot himmelen, er gjentagende motiv som skildres med et stort hjerte for byen. 

Terkelsen fikk sin utdannelsen fra Tegneskolen i København og Kunstakademiet i Christiania. Han var ved flere anledninger presentert ved Høstutstillingen.

I 1977 arrangerte Arendal kunstforening, i samarbeid med Aust-Agder-Museet, en minneutstilling med 100 malerier og 20 tegninger som viste bredden i hans produksjon. Bomuldsfabriken tar opp tråden derfra, og i samarbeid med Kristin Bae Mysen, belyses motivene gjennom et kultur- og arkitekturhistorisk perspektiv. Terkelsen skildret hvordan Arendal så ut fra slutten av 1800-tallet frem til 1940-tallet.


Velkommen til familieverksted søndag 24.september

Søndag 24. september er det familieverksted på Bomuldsfabriken kunsthall.

Vi starter kl. 13.00 med en liten omvisning i utstillingen 300 STJERNER 11 STEMMER, før vi går videre til verkstedet i 3.etasje.

Utstillingen viser arbeider av 11 kunstnere som har laget stedsspesifikke verk i dialog med Arendals historie, natur, økologi, arkitektur og sosiale relasjoner. Med inspirasjon fra utstillingen skal vi lage blomster og «villvekster» av metall.

Drop-in på verkstedet i tidsrommet 13.30-16.00.

Inngang Bomuldsfabriken kunsthall koster nå kr 90 for voksen, honnør/student kr 45, barn gratis. Omvisning og verksted inngår i inngangsbilletten.

Opplegget er tilrettelagt for alle aldre. Barn må komme i følge med voksne. Store og små er hjertelig velkommen!


Velkommen til foredrag med Frank Meyer søndag 17.september kl.13

Søndagens foredrag har tittelen Arbeidernes Arendal kvinner og menn, jordbruk og industri, minoriteter og Morrow, og er arrangert i samarbeid med Kulturnettverket Arendal kommune.  Frank Meyer er historiker og arbeider som forsker ved Næs Jernverksmuseum.

Foredraget er gratis og følger inngangsbilletten til Bomuldsfabriken kunsthall. Ingen påmelding.


Er du vår nye kollega?

Vår kurator og administrator går ut i permisjon 1.oktober og vi søker etter dyktig, hyggelig og kreativ kollega, kanskje det er deg? For mer informasjon se stillingsannonse (link) OBS! kort søknadsfrist.

Annonse – Webcruiter


Utstilling 3.etg – TIL DEN SKJØNNESTE. Kunstsilo i bevegelse.   

Bomuldsfabriken Kunsthall har gleden av å huse utstillingen Til den skjønneste kuratert av Kunstsilo som er en del av serien Kunstsilo i bevegelse. I denne utstillingen tar Kunstsilo flere av sine nyinnkjøpte verk ut i regionen. Utstillingen skjer på bakgrunn av at Kunstsilo, tidligere Sørlandets Kunstmuseum, skal flytte inn i et nytt museumsbygg høsten 2023. Innkjøpene har blitt realisert med Kulturdepartementets stimuleringsmidler under pandemien, og museet er glade for å presentere flere av dem for første gang.  

Tittelen Til den skjønneste er hentet fra et verk av den deltagende kunstneren Pia Eikaas. Sitatet referer til den greske mytologien og historien om et forgylt eple som skulle bli gitt til den skjønneste gudinnen. I Eikaas sine verk utfordres denne handlingen, hvor hun vil at vi skal spørre oss selv: hvem er egentlig den skjønneste, hva er skjønt, og med hvilket blikk observerer vi? Utstillingen løfter frem kunstverk som gir oss et bredt blikk på verden, både lokalt og globalt, sett med kunstnernes ulike syn. Mens noen finner skjønnheten i naturen, finner andre den i hverdagslige og trivielle objekter eller i medmenneskers handlinger.  

Utstillingen er støttet av Agder Fylkeskommune som tilrettelegger for et undervisningstilbud til regionens skoleelever gjennom Den Kulturelle Skolesekken (DKS). 

Deltagende kunstnere: 
Morten Andenæs, Liv Blåvarp, Pia Eikaas, Kristin Evensen, Christina Leithe H., Christian Houge, Linn Pedersen, Pearla Pigao, Ahmed Umar

Bilde: Morten Andenæs, Fallen apple and skin core tissue, 2021. © Morten Andenæs / BONO 2023.